Mitä on biohiili, tuo musta, mystinen, tutkittu, puhuttu, kasvun ihmeaine? Ja kuinka se toimii?

Biohiilen valmistuksessa biomassaa, kuten puuta, kuumennetaan. Sitä ei siis polteta, eikä liekkiä näy. Lämpötilan kohotessa biomassan hiiliatomit muodostavat renkaita ja ketjuja. Mitä korkeammalle lämpö nostetaan sitä vahvempia renkaat ja ketjut ovat. Niiden purkautuminen kestää satoja vuosia. Siksi biohiili tai kuumennettu biomassa säilyy maassa pitkään.

Biohiili ei ole ravinne, se on alusta ja yhdistäjä. Kasvi muuntaa auringon energiaa ja hiilidioksidia sokeriksi ja muiksi yhteyttämistuotteiksi. 80 % maailman kasveista on sienijuurikasveja. Kasvi antaa sienijuurelle sokeria, ja vastineeksi se saa vettä ja ravinteita. Sienijuuri ja muut mikrobit tarvitsevat AINA hiilen, hiilipinnan kasvaakseen, sitoakseen ravinteita ja tuottaakseen uutta orgaanista hiiltä maahan. Biohiilen rooli tässä kokonaisuudessa on siis olla PYSYVÄ alusta, jossa mikrobit toimivat, saavat vettä ja ravinteita. Mitä enemmän maassa on pysyvää hiiltä sitä nopeammin kasvit ja mikrobit tuottavat uutta orgaanista vapaata hiiltä eli humusta, joka parantaa maan elinvoimaa. Mitä enemmän maassa on hiiltä ja mikrobitoimintaa sitä paremmin kasvit kasvavat ja sitovat aurinkoenergiaa ja hiilidioksidia. Tätä kutsutaan positiiviseksi hiilensidontakierteeksi.

Kompostoinnissa biohiili toimii samalla logiikalla. Mitä nopeammin mikrobit saavat hyviä ja sopivia alustoja, sitä nopeammin ne muokkaavat ja hajottavat kompostoitavaa orgaanista ainesta. Mitä enemmän on mikrobitoimintaa sitä enemmän syntyy lämpöä ja sitä nopeammin hajotusprosessi etenee.

Biohiilen salaisuus onkin hyvin yksinkertainen. Maassa se on kohtaamispaikka, jossa on tarjolla hyvää niin kasville kuin sienijuurille ja muille mikrobeille. Tässä paikassa treffaavat kasvun perusasiat.