Lisäämällä biohiiltä kompostiin saadaan kaksi tärkeää hyötyä kerralla: kompostoitumisen tehostuminen ja ravinne-/mikrobilataus.

“Raaka” biohiili on yli 85 %:sti puhdasta pysyvää hiiltä (carbon). Kasvualustakäytössä biohiili on hyvä esikäsitellä eli ladata, koska biohiili sitoo maaperässä vettä ja typpeä ensimmäisen vuoden aikana. Yksinkertaisin ja paras tapa tehdä lataus on lisätä biohiiltä kompostiin 5–10 % tilavuuteen. Carbonsin ja Luken Kompostoinnin tehostaminen biohiilen avulla -hankkeen tulosten mukaan biohiilen lisääminen kompostisyötteeseen nopeuttaa ja tehostaa kompostoitumista merkittävästi. Komposti käy kuumempana, painuu nopeammin ja lopputuote on kypsempi. Carbons Compost hienojakoisissa biohiilissä on paljon reaktiivista pinta-alaa. Hiilet soveltuvat eri mittakaavan kompostointiin bokashi-astiasta lämpökompostoriin, kuivalantaan ja teollisen mittakaavan kompostointiprosesseihin. Carbons Compost ja Grow -hiilet ovat luomutuotantoon soveltuvia.

Biohiilikomposti yhdistettynä kivimurskeeseen (2–6 mm hiekotussepeli) saadaan biohiili–murske-kasvualustaseos. Biohiililisätty lantakomposti on arvokasta varsinkin luomutuotannossa (erikoiskasvit ja hedelmät). Viimeisimmät kansainväliset tutkimukset osoittavat mikrobirikastettujen biohiilikompostien vähentävän maaperän haitallisia kasvitauteja kuten fusariumia ja erilaisia homeita. Saastuneita maapohjia voidaan “puhdistaa” tai ainakin haittoja vähentää mikrobiaktiivisilla biohiilikomposteilla. 

Miten käytännössä? 

  • Kuivalantaan lisätään 5 % biohiiltä syötteen tilavuuteen (5 l / 100 l, 50 l / 1 m3). Suosittelemme Carbons Compost ja Grow 0–4 mm ja 2–4 mm -biohiiliä, jotka ovat myös LUOMU-rekisterissä.
  • Kompostointia tekevät seurakunnat, golf-kentät ym.: 10 % biohiiltä kompostin tilavuuteen, saadaan erittäin ravinnepitoista ja hyvää kasvualustaa nurmikoille, lyöntipaikoille ja viherrakentamiseen. Komposti voidaan hyödyntää myös biohiili–murskeseoksessa, jossa biohiilen osuus on 10–12,5 %, komposti saman verran ja loppu 2–6 mm kiviainesta. Suosittelemme Carbons Grow 5–10 mm ja 2–10 mm -biohiiliä.
  • Julkispuolen viherrakentamisessa kantavat kasvualustat ja biohiili-murskeseos olisi parasta tehdä valmiiksi sekoitetusta biohiili–kompostista. Suosittelemme tähän Carbons Grow 5–10 mm ja 2–10 mm -biohiiliä.

Tutustu tuotekortteihin ja käyttöohjeisiin!