Lisääntyvä valon määrä ja kevätauringon säteet herättelevät kasveja tulevaan kasvukauteen. Kaikki kotisi ja puutarhasi kasvit tarvitsevat otolliset olosuhteet, jotta ne pääsevät kukoistamaan, tuottamaan satoa ja iloa ympärilleen. Biohiilen avulla parannat kasvualustoja luonnonmukaisesti!

Biohiili tuo eloa ja iloa kasveille kotona ja puutarhassa

Maaperän kunto vaikuttaa kaikkeen kasvuun. Kun tutkit kukkaruukun multaa tai puutarhan maaperää, huomaat, että se vilisee elämää. Kasvualustoilla elää miljoonia mikrobeja ja pieneliöitä, jotka pitävät sen elävänä ja ravinteikkaana. 

Biohiili elävöittää maaperää kaskeamisen tapaan. Se auttaa luomaan pieneliöille otolliset olosuhteet – ruokaa, suojaa ja lämpöä pitkälle tulevaisuuteen. 

Vinkkejä biohiilen käyttöön

Biohiilet luovat yhdessä maan mikrobien kanssa ihanteellisen kasvualustan niin kotipuutarhan kuin parvekkeiden ja pihojen kasveille. Ohessa muutama käyttökelpoinen vinkki biohiilen käyttöön: 

  1. Parvekelaatikot, patioruukut ja isot viherkasvit 

Tasainen vedensaanti on kasvien ja kukkien perustarve. Kasvualustaa ei tarvitse vaihtaa, kun siihen lisätään biohiiliä ja kanankakkaa. Hienojakoinen biohiili sitoo enemmän vettä, karkeampi laatu parantaa kasvualustan ilmavuutta. 

Ilmavuus on tärkeää, sillä juuret hengittävät ja tarvitsevat happea. Kasvit eivät voi hyvin liian tiiviissä ja märässä alustassa. Lisää biohiiliä erityisesti ruukun alaosaan. Näin juuret kasvavat syvemmälle eivätkä ole herkkiä kuivumiselle. 

  1. Kasvimaan ja lavakaulusten perusparantaminen

Kerran lisätyt biohiilet säilyvät ja vaikuttavat yli 100 vuotta maassa. Biohiilet toimivat vesivarastona, sillä ne sitovat kolmenkertaisen määrän vettä tilavuuteensa nähden. Vesi sitoutuu hunajakennon reikiin, mistä kasvit saavat vettä aina tarvittaessa. 

Biohiilet vähentävät lannoitustarvetta 1–3 vuoden kuluttua, kun maan elävyys on parantunut. Muista lisätä myös hyvää kompostia ja kanankakkaa! 

  1. Kasvihuone

Voimakkaasti haihduttavat kasvit kuten tomaatti ja kurkku reagoivat nopeasti lämpötilanmuutokseen ja tarvitsevat nopeasti kasvualustasta vettä. 

Biohiilien vesivarasto on helposti ja nopeasti kasvien käytettävissä. Sato ei kuivu, vaan pysyy jatkuvasti hyvä laatuisena, kun lisää kasvualustaan biohiiltä

  1. Hedelmäpuut ja marjapensaat

Kaiva juuristoalueelle 20–30 cm syvyisiä reikiä tai uria lapiolla. Laita pohjalle biohiiliä, hyvää kompostia tai kanankakkaa ja laita kaivuumaat takaisin. Näin saat juurille ilmakäytäviä ja hiilipintoja. 

Kun istutat uusia marjapensaita tai hedelmäpuita, laita istutuskuoppaan 10-20 litraa biohiiliä isoille hedelmäpuille, 4-8 litraa marjapensaille. Saman verran esimerkiksi hyvää kompostia ja desilitra kanankakkaa. Parissa vuodessa kasvin ja biohiilen väliin muodostuu mykorritsa, sienijuuristo, mikä tehostaa kasvin kasvua. 

  1. Perennat, hernekasvit, ruusut, mansikat

Biohiilet sitovat typpeä ja mikrobit muokkaavat sen käyttökelpoiseksi kasveille. Hernekasvit hyötyvät erityisen paljon biohiilistä. Myös mansikat ja ruusut haluavat muodostaa nopeasti symbioosin sienijuurien kanssa, mikä edesauttaa kasvien terveyttä ja kasvua.

Mitä biohiili on? 

Biohiilestä 85–90 prosenttia on hiiltä, jonka kasvit ovat kasvaessaan sitoneet ilman hapesta. Biohiilen rakenne muistuttaa hunajakennoa. Hiilikennojen pinnoissa on reikiä, joihin sitoutuu vettä ja ravinteita. Nämä pinnat toimivat hyvänä alustana ja suojana maaperän pieneliöille. Biohiilet parantavat maan ja kasvualustan elävyyttä ja näin edesauttavat kasvua. Kerran lisätyt biohiilet säilyvät ja vaikuttavat maassa yli 100 vuotta! 

Valitse biohiili maaperän tarpeiden mukaan

Biohiiliä on saatavana eri tarpeisiin, sillä yksi hiililaatu ei välttämättä ole optimiratkaisu kaikkiin käyttötarkoituksiin. Neuvomme ja autamme löytämään ratkaisut, jotka tukevat sinun tarpeitasi.
Hanki lisää tietoa ja tilaa omat hiilesi kätevästi verkossa: kauppa.carbons.fi

Haluatko tietää enemmän biohiilistä, niiden toiminnasta ja käytöstä? 

Kaikissa mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä soita tai laita sähköpostia:

Biohiiliasiantuntija, yrittäjä

Markku Suutari 0500 551954 

markku.suutari@carbons.fi