Miten saan pidettyä mökin kasvit hengissä kesällä, kun emme käy siellä joka viikonloppu? Mikä avuksi, kun pihakaivosta ei riitä hellejakson aikana kasteluvettä kukille ja istutuksille? Nämä ovat tuttuja pulmia monelle kesäpuutarhurille lämpötilojen noustessa ja maan kuivuessa, sillä vesi on edellytys kaikelle kasvulle.

Elävä maaperä parantaa vedensidontaa

Biohiili auttaa muodostamaan kasvualustaan vesivaraston, “varatankin”, josta kasvit voivat ottaa vettä tarvittaessa. Biohiilet sitovat ainakin tilavuutensa verran vettä huokosiinsa, hienojakoisemmat enemmän kuin karkeammat laadut. 

Mitä enemmän maassa on elämää, sitä paremmin maaperä toimii ja tarjoaa kasveille otolliset kasvuolosuhteet. Pieneliötoiminta maassa tarvitsee hiiltä. Ja mikä parasta, biohiili vaikuttaa maassa pitkään, jopa sata vuotta.

Puutarhahiilet ovat helteisten pihojen apu.

Puutarhahiilet ovat monen kuivan pihan pelastus. Kun hiilet on sekoitettu syvemmälle maahan, ne houkuttelevat myös juuria ja sienijuuria kasvamaan syvemmälle. Tämä parantaa kuivuuden kestoa erityisesti nurmikoilla ja lavakauluksissa.

Biohiilet helpottavat myös esimerkiksi kasvihuoneiden kurkkujen ja tomaattien kastelutarpeita sitomalla vettä ja vähentämällä tuuletuksen tarvetta. Kasvit saa tarvitsemansa veden heti eikä nuukahtamista eikä laatuvikoja synny.

Oletko jo hyödyntänyt biohiilen edut omassa puutarhassasi?