Käsittelemätön biohiili on 85–90 % puhdasta hiiltä. Sen pinnassa on pieniä määriä kaliumia mutta ei muita ravinteita. Suoraan maahan laitettuna biohiili “tasaantuu” 4-6 kuukauden aikana. Ensin biohiili sitoo kosteutta eli sen huokoset täyttyvät vedellä (minkä takia se pitää kastella hyvin!) 2–4 viikon ajan. Seuraavan 2–6 kuukauden kuluessa biohiilen pintaan syntyy ravinnefilmi eli hiilen pintaan sitoutuu kasvualustassa olevia ravinteita (3 litraa biohiiltä sisältää 100–200 000 m2 pintaa, minkä takia maahan pitää lisätä ravinteita). Ja sen jälkeen maan pieneliöt hakeutuvat hiilipinnoille, koska siellä on lämpöä, kosteutta, ravintoa ja “kavereita”. Biohiili siis sopeutuu ympäristöönsä 6 kuukaudessa.
Toinen tapa on ladata biohiili ennen kuin lisää sen kasvualustaan. Sekoita keskenään esim 1 litra biohiiltä, 0,5 litraa vettä, nestemäistä lannoitetta tai kanankakkaa käyttöohjeen mukaan. Voit lisätä mikrobivalmistetta (esim. Viidakkotohtorin EMa-liuos) jo tässä vaiheessa. Anna veden, ravinteiden ja mikrobien imeytyä biohiileen vuorokauden ajan. Kasvualustassa huokosiin sitoutuneet ravinteet ovat heti kasvin juuriston käytössä. Biohiilen tasaantumiseen menee kuitenkin sama 4–6 kuukautta.
Vaivattomin käsittelytapa on lisätä biohiiltä kompostiin tai kompostoriin. Kompostin pieneliötoiminta hyötyy biohiilen huokospinnoista ja kosteudesta. Kun komposti on valmis, biohiilessä on ravinteita, runsasta pieneliötoimintaa ja poweria maahan.
Sekoitettaviin kasvualustoihin biohiili lisätään ja sekoitetaan suoraan. Lisälannoitus tehdään hitaasti liukenevilla multicote-lannoitteilla. Tällöin biohiili tasaantuu maassa 6–8 kuukauden aikana ja aktivoi erityisesti maassa olevat mykorritsat.
Milloin biohiiliä kannattaa lisätä maahan tai ruukkuun?
Sisäkasvit
Kun vaihdat kasvit isompaan ruukkuun, lisää ruukun pohjalle 2–3 cm kerros biohiiltä sitomaan kosteutta ja ravinteita. Se myös ohjaa juuria kasvamaan syvemmälle. Lisää uuteen ruukkumultaan 10 % ravinneladattua biohiiltä. Karkea laatu parantaa ilmavuutta, hienojakoinen biohiili puolestaan sitoo enemmän kosteutta.
Voit tehdä perusparannusta olemassa oleviin kasvalustoihin. Tee multaan reikiä (esim. meisselillä, piikillä, poralla) ja laita niihin karkeampaa ravinne- ja mikrobiladattua biohiiltä. Samalla teet uusia ilmakäytäviä, jotka helpottavat kasvin juurien hengitystä. Koska hiilessä on ravinteita ja mikrobeja valmiina, kasvi hyötyy niistä nopeasti.
Parvekelaatikot ja patioruukut
Jos ruukkujen kasvualustat ovat sulia, voit lisätä biohiiltä ja ravinteita milloin tahansa. Muista hieman kastella. Lisää halutessasi myös mikrobivalmistetta (esim. Viidakkotohtorin EMa-valmistetta). Paras aika lisätä biohiiltä on syksyllä, jolloin biohiili tasaantuu talven aikana. Jos lisäät hiilen juuri ennen kasvien istutusta, kannattaa se esiladata vedellä ja lannoitteella tai kanankakalla ennen sekoittamista kasvualustaan.
Kasvimaa, lavakaulus, kukkapenkki
Kun levität biohiilen lumen päälle, se tehostaa lumen sulamista ja samalla sitoo itseensä kosteutta. Kun kasvimaa on sulanut, sekoita biohiili ja ravinteet maahan.
Vanhat omenapuut ja marjapensaat
Kaiva juuristoalueelle 15 cm syviä uria, lisää sinne karkeampaa biohiiltä sekä kanankakkaa tai kompostia. Peitä ne pintamaalla ja kastele hyvin. Tee juurille siis uusia ilmakäytäviä, hiilipintoja ja ravinnelähteitä. Perusparantamista voi tehdä koko kasvukauden ajan.