Biohiili on varmasti yksi tämän kesän trendikkäimmistä puutarhatuotteista. Sen hyvistä vaikutuksista, ekologisuudesta ja kestävyydestä on jo puhuttu, mutta kuinka biohiiltä oikeasti käytetään? Lue vinkit ja kokeile!

Anna kasvulle hyvä alku

Huokoinen biohiili sopii niin yksi- kuin monivuotisille kasveille. Se parantaa kasvua, sillä se sitoo vettä ja ravinteita kasvien hyödynnettäväksi ja pitää maaperän kuohkeana. Hiekan tai sepelin kanssa käytettynä se vähentää rikkaruohojen itämistä. Ruukusta puutarhaan istuttaessa biohiili kuohkeuttaa maaperää ja nopeuttaa taimien juurtumista ja kasvuun lähtöä. Tee sekoitus biohiilestä (5–10 %), kompostista (20 %) ja puutarhamullasta. Siemenille erittäin hedelmällisen ja pehmeän kasvualustan saa biohiilen (5–10 %), kompostin (30 %) ja puutarhamullan sekoituksesta. Menekki on 10 l / m2. Ellet käytä kompostia, lataa biohiili ravinteilla, esimerkiksi lannoitevedellä, ennen käyttöä.

Helpota hoitoa

Biohiili pidättää vettä ja ravinteita ja lisää mikrobien kasvua, joten voit pidentää kasvien kasteluväliä ja vähentää lannoitusta. Voit lisätä biohiiltä maahan ennen kasvin istuttamista tai istuttamisen jälkeen. Paakkutaimille riittää 1 tl, ja isommille taimille (esim. tomaatti, kurpitsa) 1 rkl. Puiden ja pensaiden istutuskuoppiin tarvitset sitä noin kilon (3–4 l). Valmista kasvillisuutta voit elvyttää lisäämällä biohiiltä pintamaahan sekoitettuna tai pieneen kaivantoon kasvin ympärille. Lataa biohiili ennen käyttöä lannoitteella ja vedellä.

Elvytä nurmikko

Biohiili lisää maaperän ilmavuutta, tasaa kosteusolot ja elvyttää juuriston kasvua. Kasvualustassa se imee sadevettä itseensä, mikä nopeuttaa nurmikon kuivumista sateen jälkeen. Tee nurmikkoon ilmastointireikiä ja täytä ne biohiilellä, noin 1 l / m2, ja saat tasaisesti vihreän nurmikon. Toista käsittely muutaman vuoden ajan. Nurmikkoa korjatessa sekoita kasvualustaan biohiiltä ja kompostia tai lannoitetta noin 10 l / m2. Korjaukset valmistuvat muutamassa viikossa, sillä itäminen on nopeaa ja tasaista.

Tehosta kompostointia

Biohiili ja komposti täydentävät toisiaan. Biohiiltä sisältävä kompostituote parantaa pitkäaikaisesti maaperän rakennetta ja ravinteisuutta, ja komposti lataa biohiilen ravinteilla. Biohiiltä sisältävällä kompostilla saa parempia kasvutuloksia kuin pelkällä kompostilla tai kompostilla tai biohiilellä erikseen. Lisäksi biohiili tehostaa kompostoitumista, lyhentää kompostointiaikaa ja pienentää kompostoinnin vaatimaa tilaa. Kompostista tulee kosteaa ja kuohkeaa. Se myös vähentää kompostoinnin ympäristövaikutuksia.

Vähennä huussin hajuhaittoja

Biohiili sopii myös ulkohuussin kuivikkeeksi. Noin 1 dl biohiiltä jokaisen käyttökerran jälkeen riittää sitomaan käymälän hajut ja nopeuttamaan kompostoitumista. Biohiili luo mikrobeille otolliset kasvuolosuhteet, mikä parantaa myös käymäläkompostin koostumusta.

Tutustu tuotteisiin verkkokaupassa!