Pitääkö parvekeruukkujen ja -astioiden mullat vaihtaa vuosittain? Onko sisäkasvien mullanvaihto tarpeellista vai riittääkö lisäys?

Ammattitaitoinen maanviljelijä ymmärtää peltojensa arvon ja varmasti haluaa ylläpitää niitä esim vuoroviljeyllä, jotta maahan saadaan lisää hiiltä ja parempaa pieneliötoimintaa. Maanviljelijä ei siis vaihda peltomultia vaan perusparantaa maata orgaanisilla aineilla eli kasvi- ja juurimassalla, minkä pieneilöt muuttavat osaltaan hiileksi ja humukseksi.

Miksi harrastajaviljelijä vaihtaa mullat vuosittain? Saadakseen paremman kasvun. Olen ollut puutarha-alalla syntymästäni lähtien, jotain vuosien aikana olen oppinut kasvatuksesta ja nyt biohiilestä. Ei turvetta tai kompostimultapohjaista kasvualustaa tarvitse vaihtaa, sitä pitää parantaa. Kasvit ottavat ravinteita siitä, turve painuu vähitellen ja siksi menettää ilmavuuden, mikä on hyvin tärkeä tekijä juurille. Helpoin, nopein ja toimivin ratkaisu on perusparantaa kasvualustaa lisäämällä biohiiltä ja ravinteita 1-2 litraa 10 litraan kasvualustaan. Biohiili parantaa rakennetta eli tuo ilmavuutta sekä tasapainottaa kastelua sitomalla ja luovuttamalla vettä. Ravinteita saa helpoimmin typpivoittoisesta kanankakasta, esimerkiksi Fertilexin kotimaisesta luomutuotantoon hyväksytystä kanankakkarakeesta. Carbons lannoitehiili 5,8 litran astiassa on tässä hyvä tuote. Kanankakka boostaa kasvua koko kasvukauden.

Toinen vaihtoehto on lisätä 1-2 litraa fosforivoittoista Carbons Ravinnehiiltä kasvualustoihin. Tämä on sitä todellista perusparantamista. Suosittelen antamaan kastelun yhteydessä hieman typpeä lisää.

Ja miten homma hoidetaan? Ota esim jätesäkki, laita sinne edellisen vuoden kasvualustoja, lisää biohiiltä, Fertilexin kanankakkaa tai valmiita Ravinne- / lannoitehiiliä, Viidakkotohtorin EMa-mikrobiliuosta, kastele hieman ja sekoita. Anna olla säkissä pari viikkoa “tekeytymässä”. Sekoita eli sormet multaan ja istuttamaan. Niin minä teen.

Vaihtoehtoja on siis useita.
Carbons Grow karkeampi biohiili 3 ltr pussi, riittää 30 litraan kasvualustaan = 3 parvekelaatikkoa / isoa ruukkua
Carbons Grow biohiili 4 ja 10 litran pussit, perusparantaa 40 ja 100 litran kasvualustat
Carbons Organic Ravinnehiili, fosforipitoinen kompostituote, 5,8 litran astia, riittää 30-60 litran alustoihin = 3-6 isoa ruukkua
Carbons Organic Lannoitehiili, biohiiltä ja Fertilex kanankakkaa, 5,8 litran astia
Viidakkotohtorin EMa-mikrobiliuos, riittää aika moneen ruukkuun, boostaa kasvua.

Turve on erinomainen kasvualusta. Mutta se painuu ja tiivistyy vähitellen ja menettää ilmavuutensa. Sen takia sitä on hyvä parantaa. Ilmastoteemassa parantaisin enkä vaihtaisi alustoja. Sekin on pieni mutta hyvin tärkeä asia.