Alkukevät on mullanvaihdon aikaa. Vai onko? Pitääkö viherkasvien mullat vaihtaa vuosittain vai riittääkö kasvualustan parannus?

Ammattitaitoinen maanviljelijä ymmärtää peltojensa arvon ja varmasti haluaa ylläpitää niitä esimerkiksi vuoroviljelyllä, jotta maahan saadaan lisää hiiltä ja parempaa pieneliötoimintaa. Maanviljelijä ei vaihda peltomultia vaan perusparantaa maata orgaanisilla aineilla kuten kasvi- ja juurimassalla, jonka pieneliöt muuttavat osaltaan hiileksi ja humukseksi.

Miksi harrastajaviljelijä vaihtaa mullat vuosittain ja tarvitseeko niin tehdä?

Mullanvaihdolla kotipuutarhuri tavoittelee parempaa kasvua ja kasvien hyvinvointia – päivästä ja vuodesta toiseen. 

”Olen ollut puutarha-alalla syntymästäni lähtien, ja jotain olen vuosien aikana oppinut kasvatuksesta ja nyt biohiilestä. Ei turvetta tai kompostimultapohjaista kasvualustaa tarvitse vaihtaa, sitä pitää parantaa”, toteaa Markku Suutari. 

Kasvit ottavat ravinteita alustasta, turve painuu vähitellen ja menettää juurille tärkeän tekijän, ilmavuuden. Helpoin, nopein ja toimivin ratkaisu on perusparantaa kasvualustaa on lisätä biohiiltä ja ravinteita 1-2 litraa 10 litraan kasvualustaan. Biohiili parantaa rakennetta eli tuo ilmavuutta sekä tasapainottaa kastelua sitomalla ja luovuttamalla vettä.

Kasvi saa ravinteita helpoimmin typpivoittoisesta kanankakasta, esimerkiksi Fertilexin kotimaisesta luomutuotantoon hyväksytystä kanankakkarakeesta. Carbons lannoitehiili 5,8 litran astiassa on tässä hyvä tuote. Kanankakka boostaa kasvua koko kasvukauden.

Toinen vaihtoehto on lisätä 1-2 litraa fosforivoittoista Carbons Ravinnehiiltä kasvualustoihin. Tämä on sitä todellista perusparantamista. Suosittelen antamaan kastelun yhteydessä hieman typpeä lisää.

Miten homma käytännössä hoidetaan?

Ota esimerkiksi jätesäkki, laita sinne edellisen vuoden kasvualustoja, lisää biohiiltä, Fertilexin kanankakkaa tai valmiita Ravinne- / lannoitehiiliä, Viidakkotohtorin EMa-mikrobiliuosta, kastele hieman ja sekoita. Anna olla säkissä pari viikkoa “tekeytymässä”. Sekoita eli sormet multaan ja istuttamaan. Niin minä teen!

Vaihtoehtoja on siis useita:

Carbons Grow karkeampi biohiili 3 ltr pussi, riittää 30 litraan kasvualustaan = 3 parvekelaatikkoa / isoa ruukkua
Carbons Grow biohiili 4 ja 10 litran pussit, perusparantaa 40 ja 100 litran kasvualustat
Carbons Organic Ravinnehiili, fosforipitoinen kompostituote, 5,8 litran astia, riittää 30-60 litran alustoihin = 3-6 isoa ruukkua
Carbons Organic Lannoitehiili, biohiiltä ja Fertilex kanankakkaa, 5,8 litran astia
Viidakkotohtorin EMa-mikrobiliuos, riittää aika moneen ruukkuun, boostaa kasvua.

Turve on erinomainen kasvualusta. Mutta se painuu ja tiivistyy vähitellen ja menettää ilmavuutensa. Sen takia sitä on hyvä parantaa. Myös ilmastoteeman huomioiden, minä parantaisin enkä vaihtaisi alustoja, summaa Markku. Pieni mutta hyvin tärkeä teko!