10 kansainvälistä professoria on koostanut biohiilitietämyksensä raporttiin. Ensin biohiili sekoittuu, sulautuu maaperään ja sitoo vettä. Seuraavien 1-6 kuukauden aikana biohiili sitoo ravinteita itseensä, varsinkin typpeä. Tämä tapahtuu biohiilen pinnan kationinvaihtokapasiteetin KVK:n avulla. Kolmannessa eli ikääntymisvaiheessa noin 6 kuukauden kuluttua maan pieneliöstö eli mikrobit, sienet, sienijuuret muodostavat filmin biohiilen pinnalle eli kasvavat siinä.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin hyöty biohiilestä saadaan kun se laitetaan maahan jo syksyllä. Silloin se latautuu, kypsyy, tasapainottuu maaperän kanssa. Ja silloin biohiilen hyödyt ovat heti kasvien ja pieneliöstön käytössä.
Biohiiliä ei siis tarvitse ”ladata” ravinteilla ja vedellä ennen sekoitusta maahan. Biohiili ei ole magneetti, joka heti ottaa typen ja fosforin kiinni. Biohiili muokkautuu vähitellen maassa – luonnollisesti.
Käyttömäärät: 5 ltr/m2 kukkapenkkeihin ja kasvimaille, 10 ltr/m2 lavakauluksiin, kasvimaalle, marjapensaille ja hedelmäpuille. Nurmikolle 20 l biohiiltä / 100 m2. Ja 5-10% kompostin joukkoon.
Ajankohtaiset biohiilet löydät täältä.