Aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä on hienoa. Kuivuva nurmikko, kasvimaa, amppelit, istutukset jne eivät. Mitä tehdä?

Maataloudessa pellon vesimäärää voidaan säädellä säätösalaojituksella. Kasvihuonetuotannossa automatiikka hoitaa kastelun. Maaperän rakenne vaikuttaa tietenkin vedensitoutumiseen ja -varastoitumiseen. Karkea tai savinen maaperä, 10cm nurmikkopohja tai turve amppeleissa ovat hyvin haasteellisia kastelun suhteen. Olen nähnyt monessa kaupungin istutuksessa käytettävän kastelukiteitä eli polymeeriä eli mikromuovia. Se “toimii” 3 kertaa eli sitoo ja luovuttaa vettä, sen jälkeen sen teho on loppu. Lecapallot ja sammal ovat hyviä materiaaleja.

Googlaa “biochar under microscope” kuvia. Näet kuvista biohiilen kennomaisen rakenteen. Eli puun / biomassan huokoiset ovat auki, seinämät ovat muuttuneet hiileksi. Vesi “mahtuu” näihin pieniin ja isoihin reikiin (0,005 – 0,02 mm) ja pysyy niissä. Yhteen mukilliseen biohiiltä mahtuu mukillinen vettä, se sitoutuu lähes kokonaan 24-48 tunnin aikana.

Jos lisäät sille kauniille amppelille tai parvekelaatikkolle yhden litran biohiiltä ruukkuun, sille varastoituu 0,8-0,9 litraa enemmän vettä. Sen voi tehdä vieläkin, muistat vain esikastella biohiilen ämpärissä, 1 litra biohiiltä, 0,5 litraa vettä ja hieman nestemäistä ravinne mukaan.

Tai kukkapenkkiin, esikastele ja lannoita (lisää veteen kanankakkaa) biohiili hyvin. 10 litraa neliölle on hyvä määrä. Voit kaivaa esim “hyytyneen” marjapensaan ympärille uran, laittaa biohiilet uran pohjalle ja maata päälle. Kastele hyvin ja seuraa miten elpyminen tapahtuu.

Kuiva nurmikko on tulos huonosta kasvualustasta (matala, kuiva, karkea) ja auringosta. Ammattipuolella (golf, sport) nurmen hoito on hyvin tarkkaa työtä. Kotipihalla paras ja nopein tapa lisätä alustan vedensidontakykyä on lisätä biohiiltä nurmikkoon. Eli ilmastuskengillä, suksisauvalla, piikeillä, ilmastuskoneella tms reikiä nurmikkoon, pinnalle hyvin hienojakoista (0-4mm) hiiltä joka harjataan reikiin tai haravoidaan sekä vedellä sitoutetaan nurmeen. Mitä syvemmälle reikiin biohiili saadaan, sitä paremmin se ohjaa juuria kasvamaan syvemmälle.

Mistä biohiiltä saa? Helpoimmin kauppa.carbons.fi verkkokaupasta. Pienempiä ja suurempia määriä eri käyttötarkoituksiin.