IPCC:n raportin jälkeen hiilen sitomisesta on puhuttu vakavin äänenpainoin. Hiilinielut ja hiilivarastot ovat nyt tuttuja sanoja.

Carbons Plus -biohiilen raaka-aine on puu, joka kasvaessaan sitoo ilmakehästä hiilidioksidia. Kasvava puu on siis hiilinielu. Valmistamme puusta biohiiltä, joka puolestaan on hiilivarasto. Carbons Plus -biohiilen valmistuksessa puun hiili on muutettu sellaiseen muotoon, ettei se palaa takaisin ilmakehään. Maahan lisättynä Carbons Plus lisää kasvien kasvua, ja voimistuva kasvu lisää hiilen sitomista biomassaan ja juuriin. Biohiili käynnistää positiivisen hiilensidontakierteen.

Hiekka on hyvä kasvualusta

Huokoisuutensa ansiosta Carbons Plus varastoi vettä ja ravinteita lähes oman tilavuutensa verran, eli kuutio biohiiltä sitoo lähes kuution vettä ja siihen liuenneita ravinteita. Tämä on iso juttu, kun kuivuus haittaa tai estää kasvattamista. Näitä alueita maapallolla on on paljon ja lisää tulee.

Jopa hiekka ja sepeli ovat hyviä kasvualustoja, kun niihin lisätään Carbons Plus -biohiiltä. Se tehostaa keinokastelua, kun vesi ei haihdu helteellä taivaalle vaan pysyy biohiilessä, kunnes kasvi käyttää sen. Tuloksena ovat paremmat kasvutulokset, edullisemmat kastelu- ja lannoituskustannukset, ja lisää luonnollista hiilen sidontaa.

Biohiilet ja biohiililisätyt alustat puhdistavat vesiä

Carbons Plus -biohiilestä tehdyt kasvualustat tasaavat sään ääri-ilmiöiden toistakin reunaa eli sateita. Maahan lisättynä biohiili vähentää eroosiota ja ravinnevalumia.

Carbons Plus -biohiiltä sisältävät suodattimet sopivat niin kaupunkiin kuin maaseudulle. Ne puhdistavat hule- ja valumavesiä luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja. Ongelmavedet puhdistuvat käyttökelpoisiksi.

Biohiili kiinnostaa johtajiakin

Maailman johtava biohiiliasiantuntija professori Lehmann esitteli biohiilen valtioiden päämiehille Marrakesin ilmastokonferenssissa vuonna 2016. Hän vakuutti, että biohiili on käänteentekevä ratkaisu ilmakehän hiilen pysyvään sidontaan.

Australialainen professori Tim Flannery taas on sanonut, että biohiili voi olla ympäristön ja maatalouden näkökulmista merkittävin tulevaisuutta muokkaava tekijä.

Biohiili on käänteentekevä ratkaisu. Sen käyttö on kestävän kehityksen mukaista hiilen sidontaa. Siinä on aika lailla toivoa paremmasta.

Ilmo Kolehmainen