Kyllä. Tanskalainen pajualan edelläkävijä Ny Vraa AS on kehittänyt seitsemän vuoden ajan Århusin yliopiston ja Tanskan teknillisen instituutin kanssa pajuista kompostoimalla tehtävää kasvualustaa. Tanskan suurin yrttien kasvattaja ja Euroopan suurin ruukkuruusutuottaja ottavat tämän kasvualustan käyttöön vuoden 2021 aikana.

Ny Vraa:n suomalainen yhteistyökumppani Carbons Finland Oy esitti tätä Berner Oy:n turve Hackathonissa turvetta korvaavaksi kasvualustatuotteeksi. Berner valitsi tuotteen jatkokehitykseen sen hyvien ominaisuuksien ja erityisesti ekologisuuden perusteella. Täysmittaiseen tuotantoon tarvitaan lähes 1000ha:n pajukasvuston perustamista Saarijärvi +30km alueelle, joko turvepelloille tai turvetuotannosta vapautuneille alueille. Lue tiedote tästä

Pajuviljelmät ovat hiili- ja ravinnenieluja. Paju, Suomen nopeimmin kasvava puulaji on hiilinegatiivinen ja hyödyntää ylimääräisiä ravinteita. Pajusta saadaan tuotettua myös kuiviketurvetta korvaavaa kuiviketta, luontaisia kasvua edistäviä bioaineita sekä se soveltuu erinomaisesti myös turvetta korvaavaan energiatuotantoon.

Lisätietoa: Carbons Finland Oy, Markku Suutari, 0500551954