Kaveri Teemu V kertoi kokemuksensa. Muutimme syksyllä maalle, talossa oli valmiina lämpökompostori, jossa oli tavaraa kompostoitumassa. No, pakkasten tultua se meni jäähän. Sulatin pintaa hieman, sen jälkeen heitin sinne hiiliä, lisäsin lämmintä massaa keittiöstä ja samalla  hiiliä lisää. Pari päivää siinä meni, lämmöt nousi +20ºC tasolle, seuraavana päivänä lämmöt oli jo 40ºC lukemiin. Nyt toimii.

Mitä tapahtui? Biohiili sitoo kosteutta, mikä on hyvä kesällä ja talvella. Suurin juttu kuitenkin on biohiilen toimiminen pintana, jonka pinnalla mikrobit tekevät työtä. Mitä enemmän löytyy “pintaa”, sitä enemmän siihen mahtuu elämää. 1dl biohiiltä sisältää pintaa 5000m² mikä on aika paljon. Mitä enemmän elämää, sitä enemmän syntyy lämpöä. 

Suosittelen lisäämään 5-10% tilavuuteen biohiiltä. Jos on paljon pakkasta, 1dl (kahvikuppi on 1,5dl) per 1 litra kompostisyötettä, normaalisti 1dl per 2 litraa. Eli 10 litran pussista riittää 100 – 200 litraan kompostoitavaa. Mitä maksaa? 1,50-2,00€ per litra. Se ei ole paljon siitä että kompostori toimii talvella eikä jäädy.

Mistä saa? kauppa.carbons.fi, Esim tämä 10 litran pussin hiilet on helppo hienontaa, käyttää kompostissa, kasveilla, parkevelaatikossa jne. Ja tietenkin Hankkijan myymälöistä Viherpeukaloilta, Viidakkotohtorilta…..