Hyvä maaperä on perusta kaikelle kasvulle – hyödynnä ja huolla kompostia kasvualustojen parantamiseen.

Ammattiviljelijät tuottavat hiiltä maahan kiertoviljelyllä lisätäkseen maan elävyyttä. Myös sinä voit huoltaa pihan tai puutarhan kasvualustoja yksinkertaisilla ja luonnonmukaisilla toimenpiteillä.

Paras tapa huolehtia maan elävyydestä on lisätä maahan kompostia ja biohiiltä. Niiden avulla lisäät pieneliöitä, ravinteita ja parannat alustoja, missä pieneliöt kasvavat ja toimivat. Lantakomposti on paras, mutta hyvin tehty puutarhakomposti, bokashi jne. toimivat hyvin. 

Tee tänä vuonna pieni mutta tärkeä toimenpide puutarhassasi – lisää maahan pysyvää hiiltä. 

Voit hyödyntää erilaisia komposteja maanparannukseen

Kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, sillä niistä saat hyvin ravinnerikasta maanparannusainetta. Biohiilien lisääminen talvella lämpökompostoriin pitää kompostorin käynnissä.  Kuivakäymälöissä biohiilien lisääminen poistaa “huussihajut”, nopeuttaa kompostoitumista sekä tiivistää massaa.  Mikäli sinulla ei ole kompostia käytössä, voit huoletta lisätä biohiilet syksyllä suoraan maahan, jossa ne tasapainottuvat talven aikana ja ovat hyötykäytössä seuraavana keväänä.  Tee sinäkin tänä vuonna pieni mutta tärkeä toimenpide puutarhassasi – lisää maahan pysyvää hiiltä. 

Mikä ihmeen biohiili? 

Biohiilimenetelmää käytetty pitkää ja tutkittua myös tutkittua tietoa on saatavilla. Biohiilen hyödyt maaperän elävöittäjänä ja luonnollisena kasvun parantajana on tunnettu pitkään. Jo kaskeamisen ajoilta juurensa juontava luonnollinen ja ekologinen viljely on noussut jälleen suosioon ja tietoisuus kasvaa jatkuvasti!  Biohiilien käytöstä löytyy paljon tutkimuksia. Tärkeimmät biohiilen ominaisuudet ovat noin 1500 tutkimusten mukaan:

  • Biohiilet lisäävät ja laajentavat maan mikrobikantaa. Elävä, hiilipitoinen maaperä vaikuttaa maan sadontuottokykyyn.
  • Biohiili toimii mikrobeille kasvualustana. Biohiilen sitomista ravinteista muodostuu hitaasti vapautuva ravinnelähde, josta maamikrobit vapauttavat ravinteet kasvien kasvuun.
  • Biohiilien lisäys kompostiin ja maaperän perusparannusseoksiin parantaa niiden ominaisuuksia ja käyttökelpoisuutta maaperässä. Biohiilet vähentävät ravinnehuuhtoumista, mutta siirtävät ravinteita sekä mikrobeja.

Lataa tästä yhteenveto META-tutkimuksesta.