Ilmastonmuutos on täällä. Se koskettaa meitä jokaista luonnossa näkyvinä muutoksina, tulevaisuutena, uutisina, huolena. Poliitikot myöntävät, että iso muutos on heidän vastuullaan, mutta jokainen voi muuttaa omia tapojaan ja hillitä siten omalta osaltaan ilmastonmuutosta.
Viime päivinä yhä useammin – myös ilmastonmuutoskeskustelussa – on tullut vastaan sana biohiili.
Biohiili valmistetaan puusta tai muista kasveista, jotka tarvitsevat kasvamiseen ilmakehän hiilidioksidia. Biohiili siis sitoo hiiltä ilmakehästä maahan. Hiilen sitominen on ilmastoteko.
Maahan lisätty tai kompostin mukana laitettu biohiili aktivoi maaperässä mikrobien toimintaa. Se toimii mikrobien alustana, edistää juurten kasvua ja vähentää maan liukenemista sadevesien mukana vesistöihin. Biohiili parantaa kasvien kasvua ja paremmin kasvavat kasvit sitovat lisää hiilidioksidia, kasvattavat lisää juuria ja tuottavat parempaa satoa. Näin syntyy positiivinen kierre.
Vaikka mikrobit kuolevat, hiili jää maahan pitkäksi ajaksi. Biohiiltä käyttämällä sidot ilmakehän hiiltä maahan vuosituhansien ajan.
Lisäksi huokoinen biohiili on kuin sieni: se sitoo vettä ja ravinteita tehokkaasti, joten kastelu- ja lannoitustarve vähenee. Viime kesänä biohiiltä käyttäneet huomasivat, kuinka nurmikot, puut, pensaat ja kukkaistutukset kasvoivat vehreinä ja vihreinä pitkästä hellejaksosta huolimatta. Edellisvuonna biohiilen todettiin sitovan liiat sadevedet.
Käyttämällä biohiiltä kompostointi nopeutuu, hajuhaitat vähenevät ja kompostista tulee ravinteikkaampaa – niin keittiö- kuin laitoskomposteissa. Biohiilen ansiosta kotikompostorikin pysyy käynnissä läpi talven.
Tee ilmastoteko ja sido hiiltä ihan konkreettisesti.
Mikäli ajat autolla 10 000 km vuodessa, ja autosi päästöt ovat 150 g / km, sidot autosi päästöt maahan 5 m3 biohiiltä. Hintaa tälle pitkäikäiselle, kestävälle sijoitukselle tulee reilu tonni.